Sense dubte una de les tendències més fortes dels últims anys és l’aposta per menjar sa. Amb la dieta mediterrània no n’hi ha prou: Km0, producte de proximitat, slow food o ecològic són algunes de les seves etiquetes. A més últimament l’OMS ha posat l’accent en el consum de la carn vermella i els seus derivats (l’accent té forma de càncer dins la definició de piràmide nutricional, es veu que la seva imatge no era prou contundent). Vegetarians i flexiterians (aquells qui es deixen temptar de tant en tant per les carns blanques o el peix) treuen pit i als vells hippies se’ls hi han unit nous creients, practicants ocasionals i aquells qui lloen les seves virtuts amb el batut a la mà. I si ens sembla una moda recent de cerebritis i vegihipsters, només us direm que Teresa Carles fa més de 35 anys que defensa aquesta religió darrera els fogons.

El Paradís va ser el primer restaurant vegetarià de Lleida. A poc a poc van anar creixent en ciutats com Saragossa, Tarragona, Girona i Mataró, però no va ser fins al 2013, animada pel seu fill Jordi Barri, que Teresa Carles va atrevir-se a fer el salt a Barcelona obrint un local amb el seu nom. Però per obrir-se pas a la gran ciutat calia fer-ho amb una bona carta de presentació. Cesc Pons està al carreg de l’interiorisme. Ha aconseguit respectar el local i l’entorn amb el totxo vist i els hidràulics, però alhora aporta frescor amb l’ajuda de grans obertures i estructures metàl·liques. El mateix concepte portat una mica més enllà ens el trobem al Flax&Kale, on Teresa i el seu equip també li han donat una volta més a la seva cuina, fent arribar totes les tendències dins del healty food al gran públic.

Teresa Carles_lasagnaAmplia carta amb diverses opcions per agradar tant els ja convençuts com els que encara s’han de deixar convèncer. Sis varietats d’amanida, però si tot i així, cap us acaba de fer el pes podeu fer-vos-la al gust des de 8,50 €. Entre els entrants trobem des d’un cebiche de coco molt refrescant (9,50 €) a unes verdures arrebossades (i fregides individualment)(7,50), respecte al producte en el tall i en l’elaboració. Les pastes són d’elaboració pròpia i a la Lasanyuki no hi trobareu a faltar la carn ni tan sols en el seu aspecte (12,50 €). I entre les especialitats arròs negre amb un all i oli de soja (12.50 €) o un mar i muntanya on les mandonguilles són de quorn i les “rabes” de coco (13,50€). La albergínia és present en dos plats: la versió calenta en un mill fulls (12,50) i freda en un tatín (11,50). La primera suau de gust amb els bolets, formatge edam i tomàquet, però contundent en la seva mida. La segona un elogi a les figues, producte estrella de temporada. Completen la carta els postres, on ens quedem amb una reivindicació: el cheesecake a la catalana (5,75 €) amb mató, nous i mel. Si és cert que la carta de vins no és molt extensa, ens ofereixen totes les seves referències en versió copa. També disposen de cerveses i licors, i per si no fos prou, els seus sucs que ja tenen milers de fans i que els han impulsat a obrir un local només per ells, el Teresa‘s Juicery. La seva elaboració, la seva conservació, les seves combinacions i tot el que ELLS poden fer per nosaltres valdria un post a part.

Recomanat pels vegetarians, vegans, intolerants al gluten, crudivors. Pels que esmorzen, fan brunch o no poden passar sense berenar. Però sobretot a tots aquells qui no voleu etiquetes, simplement voleu menjar sa, sense renunciar al sabor ni a l’entorn.

Teresa Carles
Carrer de Jovellanos, 2
08001 Barcelona
Tel 93 317 18 19 – Obert tots els dies

Comparteix: