Sabeu que és el “síndrome de restaurant xinès”? No ens ho inventem, paraula de Viquipèdia: “és un conjunt de símptomes que poden incloure mal de cap (migranya), rubor, suor i sensació de pressió a la boca o a la cara. Es té la creença infundada que l’additiu glutamat monosòdic (MSG) és la causa”. Aquest potenciador de sabor va ser aïllat per l’investigador Kikunae Ikeda i el va batejar com a Unami. Aquest mot fa referència a a5e gust, el saborós. A la xina es coneix com xiānwèi (鮮味, literalment, “sabor fresc” o “sabor deliciós”). Aquesta sal sòdica va ser patentada al 1909 per Ajimoto Corporation, empresa japonesa (Aji no moto es pot traduir com a essència del gust)Desde aleshores el seu consum als països d’orient va anar creixent i el 1945 va arribar als Estats Units com un potenciador de sabor. Si bé es present de manera natural en alguns aliments, la industria l’afegeix a caldos preparats (sobretot en versió condensada), salses, menjar preparat, patates fregides i altres congelats. El trobareu com a E621. Des d’aleshores el seu ús ha estat polèmic i tot i que els estudis determinen que és segur per la majoria de persones si se’n fa un consum moderat, són molts els qui ho han posat en dubte al llarg dels anys. No heu estat mai a un restaurant oriental i us heu preguntat “com deuen fer aquestes tallarines perquè siguin tan saboroses?”, doncs, ara ja sabeu el truc.

El restaurant Mian és un restaurant xinès que no fa servir glutamat monosòdic, i tot i això, els seus plats són deliciosos. No només va ser això el que ens va captivar sinó també la seva atmosfera: fresca, jove i amable. Fuig de les etiquetes dels restaurants xinesos que tant mal han fet a aquesta cultura culinària i ho fa desde la seva presentació: ens trobem en un local amb cert aire de taverna, ampli, gens carregat i amb referències xineses precises i de bon gust.


La seva carta ens presenta molts plats de la regió de Quingtian
, d’on és l’ànima de la cuina Mama Suqin. El seu plat estrella és el Zhu Pao (5,95€), un plat on es cuina el porc al vapor amb la seva pell durant hores, d’aquesta manera queda melós i suau, i que va acompanyat de pa xinès al vapor. Entre els entrants destaquem els rotllets de llagostí al IMG_1852curri (3,25€/2ud) o la truita de moniato amb sèsam com a plat de temporada. Assortiment de dim sum que cada dia elaboren a mà, massa inclosa. Val la pena provar els guotie en les seves dues versions de porc i de verdures (3,75€/6ud), és la versió xinesa de les gyozas lleugerament fregides. Però també els podeu trobar al vapor com
els xiajiao de llagostí (5,25/6ud). Arrossos, entre ells també trobem el blanc de gessamí (1,80€) que és l’acompanyament perfecte per un wok de pollastre amb salsa picant (5,75). Però de ben segur que durant la nostra pròxima vista, que serà ben aviat, ens decantarem per unes tallarines, servides sobre la planxa ben calenta a taula (5,75€). En les postres també trobareu sabors i productes xinesos com en el gelat (2,95€) o tiramisú (3,95) de te verd o gelat de gingebre (2,95€).

Però no podem acabar aquest article des d’un blog on escrivim en català, sense mencionar-vos que al Restaurant Mian també el parlen. I no només parlen un català perfecte, sinó que amb moltíssima simpatia ens expliquen l’origen dels seus plats i de la seva cuina. Un petit restaurant valent i amb moltes idees per fer-ne encara un lloc més atractiu.

Restaurant Mian
Girona, 49
08009 Barcelona
Tel 645 820 119 – Obert tots els dies
www.restaurantemian.com

Comparteix: